Jesienne biegi przełajowe

20 września 2019 r (piątek) na terenie boiska sportowego Zespołu Szkół Ogólnokształcących odbyły się jesienne biegi przełajowe. W dniu pierwszych tegorocznych biegów pogoda dopisała i miało to odbicie w naprawdę wysokiej frekwencji uczestników. Organizatorami imprezy byli nauczyciele wychowania fizycznego, którzy nie zapomnieli także o uczniach chodzących do szkoły w Kuźnicy Żelichowskiej. Oni także wzięli udział w jesiennych biegach. Łącznie w zawodach wystartowało 568 uczniów.

Czytaj więcej...

Akcja Sprzątanie Świata - Polska 2019

 

 20 września 2019 roku, wzorem lat ubiegłych nasza szkoła włączyła się w akcję „Sprzątanie Świata”. To międzynarodowa akcja w ramach której już od 26 lat w każdy trzeci weekend września miliony wolontariuszy na całym świecie, zarówno ci młodsi, jak i najstarsi, sprzątają śmieci z miejsc, gdzie nie powinny one trafić. W tym roku działa myliśmy pod hasłem „NIE ŚMIECIMY - SPRZĄTAMY -  ZMIENIAMY”. Celem akcji jest budowanie świadomości ekologicznej, nauka segregacji śmieci, kształtowanie nawyków ekologicznych oraz działanie na rzecz ochrony środowiska. Tego dnia uczniowie wraz z nauczycielami udali się w teren, wyposażeni w worki i rękawiczki ruszyli do walki o czysty teren wokół szkoły. Wszyscy pracowali solidnie i z zapałem, mając świadomość, że chcą dbać o swoją przyszłość, dbając o stan środowiska.


 

Program dla szkół

 

W  naszej szkole w roku szkolnym 2019/2020 jest realizowany „Program dla szkół”. Jego celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, podczas którego kształtują się ich nawyki żywieniowe. Programem objęci są uczniowie klas I-V: 418 uczniów -owoce i warzywa, 375 uczniów - mleko i jego przetwory.

 

W I semestrze roku szkolnego 2019/2020 dzieci będą otrzymywały owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne przez 12 wybranych tygodni. Liczba porcji otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego wynosi 42 w semestrze, natomiast liczba porcji w ramach komponentu mlecznego wynosi 40 w semestrze.

 

Konsumpcja owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych każdorazowo odbywać się będzie pod nadzorem nauczyciela/wychowawcy klas I-V w trakcie zajęć szkolnych.

 

 

 

Renata Jaworska

 

NARODOWE CZYTANIE 2019

W piątek 06 września 2019 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Narodowym Czytaniu - corocznej akcji pod patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Czytaj więcej...

Rozpoczęcie roku szkolnego 2019/2020 - fotorelacja